Advokati protiv Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

Advokati protiv Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći preti da uruši advokaturu neustavnim uvođenjem šireg kruga pružalaca pomoći, uključujući i notare, rečeno je danas na konferenciji za novinare u organizaciji Advokatske komore Beograda (AKB) na kojoj nije isključena mogućnost novog štrajka advokata.

“Avokati mogu da stupe u odbranu svojih prava, jer su nezadovoljni tekstom nacrta čiji je predlagač Ministarstvo pravde”, rekao je na konferenciji predsednik AKB Slobodan Šoškić.

Ponovo su notari, kako je rekao, zastupljeni kao pružaoci besplatne pravne pomoći, a advokati su nedavno zbog njih protestovali iz istih razloga i protest okončali potpisivanjem Sporazuma kojim se notarima oduzimaju široko data ovlašćenja, rekao je Šoškić.

Kako je objasnio, Ustavom je predviđeno da jedino advokati i jedinice lokalne samouprave (JLS) mogu da pružaju takozvanu besplatnu pravnu pomoć, odnosno pravnu pomoć na teret budžeta Srbije.

Međutim, nacrt predviđa mnogo širi krug, pa se tako kao pružaoci usluga, osim advokata, javljaju službe pravne pomoći u JLS, javni beležnici, drugi organi javne vlasti, udruženja, pravni fakulteti, rekao je Šoškić, smatrajući da je takav predlog zakona udar na advokaturu.

“Posao javnih beležnika je vršenje javnih ovlašćenja, a ne pružanje pravne pomoći”, rekao je Šoškić i naveo da će AKB Ministarstvu pravde dostaviti svoje primedbe.

U komori smatraju da se tim nacrtom izigrava sporazum koji su advokati i Ministarstvo pravde potpisali nakon prošlogodišnjeg štrajka.

Takođe, sporno je i što, osim advokata, ostali pružaoci usluga ne moraju da ispunjavaju uslove u pogledu stručne obučenosti, ne moraju da imaju položeni pravosudni ispit, procesno iskustvo, a ipak su izjednačeni u pogledu naknade za pružene usluge besplatne pravne pomoći, rečeno je na skupu u prostorijama AKB.

To rešenje je neprihvatljivo jer bi, poređenja radi, njegova primena značila isto kao kada bi ljude u okviru besplatne zdravstvene zaštite lečili članovi raznih, nedefinisanih udruženja, navedeno je na skupu.

To je samo paravan za netransparentno raspolaganje sredstvima iz budžeta, rečeno je na konferenciji i ukazano na nameru da se od javnih beležnika, medijatora, pravi “paralelna advokatura”, koja će netransparentno trošiti novac iz budžeta.

 

(Izvor: Tanjug)