Film i borba za pravo na vodu i slobodne reke

Film i borba za pravo na vodu i slobodne reke

U organizaciji Građanske inicijative „Priroda i društvo“ iz Subotice, u četvrtak 27. juna, u 19h u velikoj sali InfostudHUB-a, održaće se projekciju dokumentarnog filma “Plavo srce” („Blue Heart“) i razgovor o borbi za slobodne reke i za vodu kao zagarantovano ljudsko pravo,

U cilju zaštite reka Balkana i sprečavanja izgradnje preko 3000 planiranih malih hidroelektrana pokrenuta je kampanja Spasimo plavo srce Evrope. Film „Plavo srce“ govori o vrednosti neukroćenih vodotoka Balkana i ljudima širom regiona koji se bore za opstanak svojih reka.

Nakon projekcije filma, razgovaraće se o opasnostima koje nosi privatizacija vodnih dobara, zagađenosti reka i jezera u našem okruženju (Palićko jezero, Krivaja) i (ne)upotrebljivoj vodi za piće u Vojvodini. U razgovoru nakon projekcije filma učestvuju Miloš Baković Jadžić (Pravo na vodu iz Beograda), Gabor Mesaroš, biolog iz Subotice, Ildiko Menđan Pletikosić (Ekološki pokret za sadašnjost i budućnost Bačka Topola). Razgovor će moderirati: Boris Telečki (Priroda i društvo Subotica).