“Građanske inicijative mogu da postanu politički moćne”

“Građanske inicijative mogu da postanu politički moćne”

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Mikloš Biro izjavio je da bi povezivanje ili udruživanje građanskih inicijativa njih učinilo moćnima.

On je istakao i da bi im to omogućilo da imaju veći uticaj na vlast .

“One nisu politički moćne, ali mogu da postanu politički moćne ako to postane oblik organizovanja ljudi koji će se jedanput, možda, izboriti za nešto, pa će se sledeći put ponovo mobilisati. Ali, ako se ne izbore nizašta, onda će se ugasiti u startu, što bi bilo loše”, rekao je Biro za Vojvođanski istraživačko-analitički centar.

Po njegovim rečima, inicijative građana okupljenih oko nekog zajedničkog interesa su treća sila pokretanja političkih zbivanja u društvu.

“Ako tražimo demokratizaciju društva, onda moramo da poštujemo takve organizacije, ne kao ilegalne i ne kao državne neprijatelje, nego kao nekog ko ima legitimno pravo da traži odgovore i da te odgovore dobije od vlasti”, kazao je Mikloš Biro.

Sociolog Srećko Mihailović ocenio je da su građanske inicijative u Srbiji veoma retke, iako su potrebne.

“Građani imaju problem, imaju ideju o rešenju i sasvim je normalno da se bore za to. To čekanje da neko drugi umesto nas obavi neke važne stvari i dovelo nas je u ovu situaciju, u kojoj smo sa svih strana opkoljeni problemima i gde često ne vidimo nikakav izlaz”, kazao je Mihajlović.

U poslednjih dvadesetak dana građani Novog Sada organizovali su nekoliko protesta i peticija u više delova grada, najčešće protiv uništavanja parkova i zelenila i izgradnje zgrada i garaža.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sugrađane je zbog tog samoorganizovanja optužio za veze sa opozicionim politickcim partijama.