Predstavljena Analiza: Civilno društvo prostor za delovanje 2014-2018

10.12.2018. Beograd

Shrinking Civic Space in Serbia

Shrinking Civic Space in Serbia

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i obeležavanja 70 godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, u Kući ljudskih prava održan je okrugli sto “Sužavanje prostora za delovanje, Srbija 2014-2018“. Organizatori su Građanske inicijative, a u diskusiji je učestvovalo 11 nevladinih organizacija. Ocenili su da je prostor za delovanje sužen i ugrožene slobode izražavanja – posebno novinara.

 

Autori Maja Stojanović, Dragan Popović i Bojana Selaković, predstavili su ključne nalaze u Analizi o sužavanju prostora za delovanje civilnog društva. Analiza pokazuje da se u prethodnom periodu drastično suzilo polje delovanja civilnog društva, kao i da je prisutan trend napada na aktiviste za ljudska prava.

“Postoje teme koje su zabranjene i koje su opasne i kada se sa njima uhvatite u koštac postoji šansa da vam se nešto loše desi. Možete da budete fizički napadnuti, a možete da budete i pravno gonjeni od strane države”, kaže Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku smatra da prisustvujemo trendu koji je postojao devedesetih, a to je da se bezbednost stavi na pijedastal kao vrednost veća od svih drugih.

“Svaki put kada Kosovo stigne na vrh problema koje brinu građane, percepcija korupcije dijametralno pada”, ističe Stojanović Gajić.

Novinarski hleb, ovih dana, poručuju, ima i više od sedam kora.

“Napadi na novinare i bezbednost novinara su tema broj jedan u svim međunarodnim izveštajima koji govore o slobodi medija u Srbiji, od Evropske komisije koja izražava zabrinutost zbog nekažnjivosti napada i zločina nad novinarima”, kaže Ivana Stevanović iz fondacije “Slavko Ćuruvija”.

Složni i u oceni da njihovi izveštaji često ne stižu na pravu adresu – do građana. Za probleme, imaju i rešenja.

“Ja pre svega mislim da je važno da ne odustajemo. Bez obzira koliko izgledalo mračno sve ovo. Na kraju krajeva, mene ohrabruje i ovaj crveni mikrofon ovde, jer verujem da je iza toga gest profesionalaca koji su ostali da rade u toj instituciji”, rekao je Raša Nedeljkov iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA.

Izvor: RTS