Privođenje aktivista inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”

Privođenje aktivista inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”

Aktiviste inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, koji se protive projektu “Beograd na vodi”, novinarku i jednog građanina priveli su pripadnici Komunalne policije.

Gradska uprava oglasila se saopštenjem navodeći da komunalci nisu priveli lica koja su delila propagandni materijal.

Prema njihovim rečima, pripadnici komunalne policije samo su “pružili asistenciju komunalnim inspektorima Sekretarijata za inspekcijske poslove Gradske uprave Grada Beograda”.

Ranije danas je agencija Beta javila da su članovi inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” privedeni dok su ispred Gradske uprave delili glasilo te inicijative, iako su za to imali zvanično dobijenu dozvolu. Privedena je novinarka agencije Beta koja je pravila prilog o današnjoj akciji te inicijative, kao i jedan građanin koji nije učestvovao u deljenju novina.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” je u toku dana saopštila da su njenim aktivistima napisane prijave za deljenje glasila koje se bavi spornim aspektima projekta Beograd na vodi.

Komunalna inspekcija navela je da prekršajne prijave ispisuje zbog “deljenja reklamnog materijala”, iako su članovi inicijative pokazali dozvolu policije u kojoj je navedeno i da skup podrazumeva i “deljenje informativnog materijala o razvoju grada”, koji je u celosti dostavljen nadležnima koji su dozvolu izdali.

Pored aktivista, privedena je i jedna osoba koja se tu zatekla. Kada je tokom procedure u kancelariji dežurnog inspektora, njegova koleginica odbila da napiše prijavu protiv te osobe jer joj je rečeno da ta osoba nije učestvovala u skupu, inspektor joj je povišenim tonom rekao da izvrši njegovo uputstvo.

Više na linku