Stručna služba Zaštitnika građana podseća ministra Vulina na obavezu poštovanja Ustava i zakona

Stručna služba Zaštitnika građana podseća ministra Vulina na obavezu poštovanja Ustava i zakona

Beograd, 18.jul 2016.godine– Stručna služba republičkog ombudsmana podseća ministra Aleksandra Vulina da svojim javnim zahtevima kada i kako da postupa Zaštitnik građana uporno krši zakon. Zakonom je izričito propisano da „niko nema pravo da utiče na rad i postupanje Zaštitnika građana”, koji je nezavisan i samostalan u radu, a Ustavom i zakonom je utvrđeno da Zaštitnik građana kontroliše rad organa uprave, a ne obrnuto.

Stručna služba Zaštitnika građana upozorava na nedopustivost i štetnost takvih izjava po vladavinu prava i Ustavom utvrđen državni poredak u Republici Srbiji, te poziva ministra da prestane sa takvom praksom.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin danas je na konferenciji za novinare zahtevao da Zaštitnik građana reaguje povodom incidenta pred Skupštinom grada Beograda, tražeći da, kako su mediji preneli, „stane na stranu policajca, gradonačelnika i odbornika, kojima ne daju da rade svoj posao i još treba da strahuju za svoju ili bezbednost svojih.
 

(Izvor Ombudsman)