Stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj filantropije

19.11.2018. Beograd

Đorđević, koji je i član Saveta za filantropiju Vlade Srbije, istakao je tom prilikom da je u sklopu reformske politike i evrointegracijskih procesa veoma važno da se razvija i podstiče društveno odgovorna svest i filantropija kod što većeg broja fizičkih i pravnih lica.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Zoran Đorđević otvorio je danas dvodnevnu Nacionalnu konferenciju o filantropiji: Budućnost davanja.

On je naglasio da je uspostavljanje socijalne pravde jedan od prioriteta politike Vlade Srbije, i dodao da nijedan građanin u Srbiji ne bi trebalo da se oseća zapostavljenim ili zaboravljenim zbog svoje pripadnosti manjinskim, socijalno osetljivim grupama, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja danas je započelo kampanju “J=DNAKI”,  koja treba da doprinese jednakosti i ravnopravnosti svih građana i da pokaže da je Srbija društveno odgovorna zemlja.

Ministar je ukazao na to da je filantropija veoma važna na polju zdravstva, dodajući da je neophodno da i u Srbiji što pre počne da se primenjuje praksa iz razvijenih zapadnih zemalja.

Direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj i saradnju (USAID) u Srbiji Majk de la Rosa naveo je da država, civilno društvo, privatan sektor i građani imaju vitalnu ulogu u razvoju filantropije u jednom društvu.

De la Rosa je istakao da je u SAD prošle godine 410 milijardi dolara dato u dobrotvorne svrhe, od čega su 70 odsto činile donacije pojedinaca.

Izvršna direktorka Trag fondacije Biljana Dakić Đorđević navela je da istraživanja pokazuju da su građani i kompanije u Srbiji sve spremniji da pomognu i podrže inicijative za opšte dobro u svojim zajednicama.

Ona je iznela podatak da su građani Srbije dali približno 32 miliona dolara u dobrotvorne svrhe u 2017. godini, a istraživanja pokazuju da su i građani i kompanije sve spremniji da doniraju u humanitarne svrhe.

Prema njenim rečima, trećina građana Srbije prepoznaje istaknute pojedince kao najveće filantrope u Srbiji, dok je približno polovina građana spremna da donira domaćoj humanitarnoj fondaciji.

Dakić Đorđević je pozdravila osnivanje Saveta za filantropiju pri Kabinetu premijerke Ane Brnabić, koji, kako kaže, ima za cilj stvaranje podsticajnog okruženja za doniranje i dalje razvijanje kulture davanja u Srbiji.

Ovu prvu nacionalnu konferenciju o filantropiji organizovali su Trag fondacija i Koalicija za dobročinstvo, uz podršku USAID.