UDRUŽENJA GRAĐANA: GRAĐANIMA SRUŠENI STANOVI ZBOG SPREGE VLASTI I INVESTITORA

UDRUŽENJA GRAĐANA: GRAĐANIMA SRUŠENI STANOVI ZBOG SPREGE VLASTI I INVESTITORA

“Građani su potpuno obespravljani”

 

Udružene građanske inicijative Novog Sada saopštile su danas da je činjenica da je 12 porodica ostalo bez svojih domova kada je jedan investitor u Novom Sadu nepažnjom srušio zid zgrade u kojoj su živeli, još jedan dokaz da stalno kršenje i zaobilaženje zakonskih procedura u procesima planiranja i izgradnje ovaj put dovelo do direktnog ugrožavanja života i uništavanja kapitalne imovine Novosađana.

“To je posledica čvrste sprege između političara, javnih službenika i investitora”, ocenjuje se u saopštenju za javnost. Podsetili su da već nekoliko meseci skreću pažnju na neodgovorno urbanističko planiranje i izgradnju Novog Sada koja je podređena interesima i pritiscima investitora, a ne životu po meri ljudi.

“Građani su potpuno obespravljani i njihov glas, potrebe i kvalitet života se ne stavljaju na prvo mesto, što je u ovom slučaju na najgori mogući načindošlo do izražaja”, piše u saopštenju. Iskazali su solidarnost sa sugrađanima i podsetili da Novi Sad pripada ljudima koji u njemu žive. Zatražili su odgovore od gradskih čelnika o propustima i odgovornosti gradskih službi, kao i da ugroženim sugrađanima obezbede odgovarajući smeštaj.

Udružene građanske inicijative čine udruženja “Ne davimo livadicu” i “Sačuvajmo Liman od betona”. Reč je o građanskim inicijativama koje se protive uništavanju zelenih površina u Novom Sadu i neplanskoj gradnji.

Izvor: Autonomija