Predstavljeni programi i projekti EU – Erazmus+ u oblasti obrazovanja, mladih i sporta

Predstavljeni programi i projekti EU – Erazmus+ u oblasti obrazovanja, mladih i sporta

Na skupu „ Nacionalni Erazmus+ informativni dan“ predstavljeni su otvoreni programi i konkursi za nove projekte za podršku saradnji u sferi obrazovanja, mladih i sporta Erazmus+, i EU će za konkursni rok 2016. za region Zapadnog Balkana izdvojiti više sredstava nego za prethodnu godinu.

Očekivani budžet za projekte koji podržavaju akademske razmene je oko 25 miliona evra, a za projekte modernizacije visokog obrazovanja oko 13 miliona evra, rečeno je na skupu u Palati „Srbija“, na kojem je istaknuto da je Srbija do sada dobila 75 miliona evra pomoći za obrazovanje, uključujući i projekte Erazmus+ , kao i prethodne projekte.

„Cenimo to što EU razume značaj ulaganja u razvoj obrazovanja i dodeljuje bespovratna sredstva, za sada najviše u projekte koji podržavaju saradnju na nivou visokoškolskih institucija unutar celog regiona Zapadnog Balkana“, rekao je  juče ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić na otvaranju skupa.

On je istakao da je u prethodnom krugu konkursa, u delu za obrazovanje, Srbija je ostvarila istaknut rezultat, „u granicama onoga što joj je stavljeno na raspolaganju imajući u vidu njen trenutni status u procesu EU integracija“.

„Izgradnja kapaciteta u visokom obrazovanju, u prethodnom roku Srbija ostvarila učešće u devet od 14 finansiranih projekata za region Zapadnog Balkana. Takođe, skoro polovina sredstava koja su dodeljena za projekte kreditne mobilnosti biće iskorišćena za razmene sa visokoškolskim ustanovama iz Srbije, gde se očekuje da kroz više od 540 projekta 1.430 studenata i zaposlenih na visokoškolskim institucijama provede period studiranja ili usavršavanja u inostranstvu, rekao je ministar Verbić.

Prema njegovim rečima, svaka saradnja između institucija otvara nove prilike za konkurisanje i za pojedince – studente, zaposlene na obrazovnim institucijama, kao one koji učestvuju u donošenju odluka u obrazovanju.

„Projekti su prilika za ljude koji se brinu i žele da system obrazovanja u Srbiji bude još bolji i uporediv sa sistemima drugih zemalja. U nekim svojim delovima možda čak i primer drugim zemljama“, rekao je ministar Verbić. On je istakao da je značajan procenat onih koji putem istih projekata dolaze u Srbiju, oko 40 odsto ukupne mobilnosti.
Fondacija Tempus, organizator Info dana, ranije je predstavljala konkurse programa Tempus, Erazmus Mundus, Program za celoživotno učenje, a od prošle godine Srbija učestvuje u konkursima programa Erazmus+ koji objedinjuje šanse za saradnju za sve institucije i aktere u sferi obrazovanja i mladih na jedan novi način.
Erazmus+ pokriva period od 2014. do 2020. godine. Najviše šanse za učešće imaju visokoškolske ustanove ali mogu učestvovati i druge institucije, preduzeća, civilno društvo, škole, ministarstva, lokalne samouprave.
Visokoškolskim institucijama su na raspolaganju projekti putem kojih se mogu formirati zajednički studijski programi, unaprediti nastavne metode i postojeći studijski programi, osavremeniti oprema za izvođenje nastave, ojačati saradnja sa svetom rada.
Takođe, moguće je prijaviti projekte za bilateralne studentske i nastavničke razmene sa visokoškolskim institucijama iz programskih zemalja (EU, zemlje kandidati za priključenje EU, Norveška, Island i Lihtenštajn).

Informativni dan su organizovali Fondacija Tempus-Erazmus+ kancelarija u Srbiji i Grupa “Hajde da” uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta i Delegacije EU u Republici Srbiji.

(Izvor: www.mnp.gov.rs)