Prekršajna prijava direktorki Inicijative zbog “organizacije” paljenja sveća žrtvama Srebrenice

Prekršajna prijava direktorki Inicijative zbog “organizacije” paljenja sveća žrtvama Srebrenice

Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv direktorke Inicijative mladih za ljudska prava Anite Mitić zbog prekršaja iz Zakona o okupljanju građana, odnosno zbog sazivanja skupa u noći 10. jula 2015 – veče uoči obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Inicijativa podseća da je paljenje sveća ispred Predsedništva Srbije u noći uoči 11. jula pokazalo odlučnost građana i građanki Beograda da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Ovo je bila jasna građanska reakcija na zabranu skupa Sedam hiljada koji je bio prijavljen nadležnim organima za 11. jul i zabranjen odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova dan uoči održavanja skupa. Kao formalni organizator skupa, Inicijativa je podnela ustavnu žalbu kojom osporava rešenje o zabrani skupa, međutim Ustavni sud još uvek nije odlučio o žalbi.

Povodom spontanog okupljanja građana 10. jula, Anita Mitić pozvana je na razgovor u PU za Grad Beograd nekoliko dana kasnije, gde joj je predočeno da se smatra organizatorkom ovog javnog skupa na osnovu objava na njenom Fejsbuk profilu.

Inicijativa podseća da je Ustavni sud u aprilu 2015. godine proglasio Zakon o okupljanju građana u celini neustavnim, da je ta odluka stupila na snagu u oktobru 2015. godine, i smatra da usled toga prekršajni postupak protiv Anite Mitić mora biti obustavljen, pošto je prekršaj za koji je okrivljena trenutno nepostojeći u pravnom sistemu Srbije.

INICIJATIVA JE NARODNIM POSLANICIMA I POSLANICAMA PREDLOŽILA AMANDMANE KOJIMA BI SE UNAPREDIO PREDLOG ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU.

Imajući u vidu da je trenutno na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije predlog Zakona o javnom okupljanju, Inicijativa poziva narodne poslanike i poslanice da amandmanima izmene predlog zakona i da se novim zakonom jasno definiše pravo na spontano okupljanje.

Postojeće rešenje podrazumeva da na spontano okupljanje niko ne sme da poziva građane, što u realnosti potpuno obesmišljava celokupni koncept spontanog okupljanja. Prema evropskim standardima zaštite ljudskih prava i sloboda građani i građanke koji su palili sveće 10. jula ispred zgrade Predsedništva Srbije imali su pravo na to. Takođe, i članovi/ice Srpske radikalne stranke i Srpskog sabora Zavetnici koji su okupili u isto vreme i na istom mestu, imali su pravo da mirnim kontraskupom izraze svoje neslaganje sa time.

Međutim, pojedini učesnici ovih kontraskupova su vređali, uznemiravali i pretili građanima i građankama koji su palili sveće. Zabeleženo je i nekoliko pokušaja fizičkog napada od strane pripadnika ovih desničarskih pokreta. Zato Inicijativa poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da objavi informacije o tome da li je neko procesuiran zbog napada i remećenja javnog reda i mira.

Inicijativa dodatno izražava zaprepašćenje i najoštrije osuđuje formulaciju iz Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koji je podnelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, PS Stari grad – u kome se reč genocid stavlja pod znake navoda. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je odluku MUP o zabrani skupa Sedam hiljada objavio na vanrednoj konferenciji za novinare i time politizovao ceo postupak. Negiranje genocida u Srebrenici od strane službenog lica Policijske stanice Stari grad dodatno pojačava utisak da je celokupno postupanje MUP u ovom slučaju uslovljeno političkim stavovima vlasti prema ratnoj prošlosti, a ne Ustavom, zakonima, slobodama i pravima građana i građanki Republike Srbije.