Prisustvo civilnog društva na samitu u Londonu marginalno

Prisustvo civilnog društva na samitu u Londonu marginalno

BEOGRAD, 12. jula 2018. (Beta) – Prisustvo predstavnika civilnog sektora iz regiona na samitu Evropske unije (EU) o Zapadnom Balkanu je bilo marginalno i pre se može okarakterisati kao razmena mišljenja između kolega u civilnom sektoru nego kao stvarno uključivanje tog sektora u ceo proces, izjavila je danas direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović.

“Sesije od po 45 minuta, sa temama diskriminacije i medijskih sloboda, na kojima se očekuje da civilno društvo da predloge za decenijske probleme, ne mogu biti svrsishodne”, rekla je ona agenciji Beta i dodala da je civilno društvo već predlagalo i da stalno predlaže konkretna rešenja na konkretne probleme i u vezi sa medijskim slobodama i u vezi sa drugim temama.

“Organizovani su i konsultativni procesi među organizacijama civilnog društva, vezani za sam Berlinski proces, ali predlozi nisu predstavljeni u Londonu. Ako se zanemare ti predlozi, sam skup ne može ništa da reši”, rekla je ona.

U delu sesije na kojoj su bili ministri iz regiona šef srpske diplomatije Ivica Dačić je, na pitanje predstavnice civilnog sektora iz Crne Gore kada će političari iz Srbije i Crne Gore prestati da poriču ugroženost vladavine prva i strašno stanje u medijima, odgovorio da je normalno da se priča ono što nije realnost i da političari tome služe, što je pokazalo kako stvari realno stoje, zaključila je ona.

Izvor: Beta