Srbiji iz IPA programa 187,1 milion evra

Srbiji iz IPA programa 187,1 milion evra

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Ketrin Vent potpisali su finansijski sporazum o dodeli 84,8 miliona evra Srbiji iz IPA fondova za 2014. godinu.
U saopštenju se navodi da je nakon uspešno sprovedenog procesa pripreme IPA programa za 2014. godinu, Evropska komisija u decembru iste godine odobrila 187,1 milion evra Srbiji.

U junu 2015. godine potpisani su finansijski sporazumi za sredstva u iznosu od 102,3 miliona evra, dok se finansijskim sporazumom koji je potpisan danas odobrava korišćenje preostalih 84,8 miliona evra.

Ova sredstva namenjena su realizaciji projekata u oblastima reforme državne uprave, konkurentnosti, energetike, unutrašnjih poslova, zapošljavanja i u drugim sektorima.

Između ostalog, u okviru programa biće finansirano unapređenje zapošljavanja mladih, finansiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća bespovratnim sredstvima, smanjenje štetnih emisija u bloku A4 Termoelektrane “Nikola Tesla”, jačanje kontrole granice, uključujući modernizaciju graničnog prelaza Kotroman.

Novac je namenjen i za podršku unapređenju upravljanja imovinom lokalnih samouprava, rekonstrukciju dečjih igrališta, rekonstrukciju tri administrativna prelaza Jarinje, Končulj i Mučibabe i podršku usklađivanju sa propisima EU u različitim oblastima.

Najveći deo sredstava odobrenih finansijskim sporazumom, u iznosu od 65,6 miliona evra, biće sproveden po modelu indirektnog upravljanja, što znači da će nacionalne institucije sprovoditi program, dok će Ministarstvo finansija biti odgovorno za sprovođenje nabavki, ugovaranje i finansijsko upravljanje.

Takođe, imajući u vidu napredak u rešavanju pitanja kapaciteta Kancelarije za reviziju sredstava EU, ukinuta je suspenzija zahteva za isplatu sredstava za predfinansiranje Programa IPA 2013 iz juna ove godine, i Evropska komisija je odobrila prvu uplatu sredstava u iznosu od gotovo 21 milion evra, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.