Zakon o računovodstvu uneo pometnju

Zakon o računovodstvu uneo pometnju

Izmenama Zakona o računovodstvu i donošenjem podzakonskih akata, preduzeća su dobila obavezu da ove godine pripreme tri puta veće finansijske izveštaje nego što je do sada bio slučaj, pri čemu, kako navode u Mreži, nova pravila nisu u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima i čak omogućavaju prikazivanje lažnih rezultata firme.

Uz to, zbog drastično komplikovanije izrade novih izveštaja, privrednici će ovaj posao morati da plate mnogo skuplje. Savez računovođa procenjuje da će ukupan trošak primene Zakona srpsku privredu ove godine iznositi čak 180 miliona evra, a Mreža ocenjuje da će sa svim izdacima cifra dostići i 250 miliona.

Zbog toga su Savez računovođa, kao i Mreža, tražili od Ministarstva finansija da odustane od novih pravila, ali nikakav odgovor do sada nisu dobili. List Danas je juče poslao pitanja Ministarstvu finansija u vezi problema sa primenom Zakona o računovodstvu, ali do zaključenja ovog broja komentar nije stigao.

„Po prvi put posle skoro 50 godina, 374.000 preduzeća, preduzetnika, udruženja i drugih pravnih lica koji rade u Srbiji, ne mogu da predaju godišnje finansijske izveštaje i na regularan način završe prethodnu poslovnu godinu. APR je za mesec dana odložila predaju završnih računa, ali već sada je izvesno da izveštaji neće moći da budu predati ni posle tog roka, jer je Zakon o računovodstvu donet 2013. i sedam njegovih podzakonskih akata nemoguće primeniti u praksi. Mreža za poslovnu podršku je u saradnji sa Savezom računovođa i revizora Srbije i najvećim nemačkim investitorima u Srbiji još u oktobru 2014. godine upozorila da zbog Zakona o računovodstvu koji je donet na osnovu ukinutih direktiva EU i suprotno Međunarodnim računovodstvenim standardima, preti kolaps u privrednom sistemu zemlje, ali predstavnici Ministarstva finansija koji su ovaj zakon doneli tada nisu reagovali. U poslednjih nekoliko nedelja više stotina preduzeća, obratilo se Mreži za poslovnu podršku jer su troškovi implementacije novog Zakona ogromni, a Zakon neprimenjiv, zbog čega ne znaju kako će zatvoriti knjige za 2014. godinu“, navode u Mreži.

Kako navode, za ovaj „svojevrsni privredni kolaps“ odgovorni su činovnici u Ministarstvu finansija koji su u toku pisanja novog Zakona o računovodstvu 2013. godine uporno odbijali da uvaže apele privrede i profesionalnih organizacija računovođa da se takav zakon ne donosi, jer je preskup za posrnulu srpsku privredu, prebirokratizovan i neprimenljiv.

(Preuzeto sa: www.danas.rs)