Otvoreno pismo Vladi Republike Srbije povodom neimenovanja direktora/ke Kancelarije za saradnju s civilnim društvom

Kancelarija za OCDGrađanske inicijative uz podršku više od 55 organizacija civilnog društva uputile su danas Otvoreno pismo Vladi Republike Srbije povodom neimenovanja direktora/ke Kancelarije za civilno društvo. U otvorenom pismu organizacije apeluju na Vladu Republike Srbije da u okviru transparentnog procesa imenuju novog direktora/direktorku Kancelarije za saradnju sa civilnim  društvom i time obezbede kontinuitet rada Kancelarije.

Nakon što je 5. marta ove godine Ivana Ćirković na lični zahtev razrešena, još uvek nije imenovana osoba koja će obavljati dužnosti direktora Kancelarije. Zbog toga su ugroženi kontinuirano i nesmetano sprovođenje aktivnosti koje je Kancelarija otpočela ili inicirala, ali i zaštita prava zaposlenih u Kancelariji koji nakon 5. marta ne primaju svoje plate.

U otvorenom pismu posebno se naglašava značaj obezbeđenja nastavka procesa izrade prve Nacionalne strategije i Akcionog plana za podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva u RS za period 2015-2019, koji je započeo u februaru 2014. godine.

Bez izbora adekvatne osobe na ovu poziciju, nemoguće je kvalitetno nastaviti razvoj saradnje državnih organa i organizacija civilnog društva, uključivanje civilnog društva u donošenje odluka i inkluzivne pregovore o članstvu Republike Srbije u Evropskoj Uniji.

Otvoreno pismo i organizacije potpisnice možete videti ovde.